WORLD FUDOKAN FEDERATION

FUDOKAN

Ustanovitev Fudokana

Na svoj rojstni dan, 15. novembra 1980 je prof. dr. Ilija Jorga je predstavil nov izobraževalni sistem sodobnega tradicionalnega karateja, znanega pod imenom Fudokan. Ta slog je nov pristop razvoj tradicije velikih japonskih mojstrov JKA, ki so tako osnovali mojstri Tetsuo Murakami, Taiji Kaze v Hidetaka Nishijama. Ta tradicija izhaja iz borilne veščine Gichina Funakoshija, ki je v skladu z vsemi svetovnimi standardi.

O Fudokanu

Fudokan (v japonščini: “hiša trdnih temeljev”) je šola karateja, ki tako je leta 1980 ustanovil Taiji Kaze, dr. Vladimir Jorga v dr. Ilija Jorga. Ime “Fudo” izhaja iz imena Kazejevega kluba v Parizu, iz st je dr. Ilija Jorga skoval ime Fudokan. Fudokan stil je različica Shotokana (veja tradicionalnega karateja), ki jo vse Shotokan kate, vsebuje tudi kate podobnih stilov, kot so Sancin, Sesan, Nipaipo itd., Prav tako pa je sestavljen tudi iz svojih kat. Te kate je iz Shotokan stila izključiti Masatoshi Nakajama leta 1958, v želji narediti jasno razliko med stili karateja.

Fudokan tehnika je osnovana na temeljih osnovnih principov absorpcije nasprotnikove energije, tako fizične kot psihične. Zato je za tehniko značilna kombinacija »mehke in trde« reakcije na nasprotnikovo silos. Večino elementov fudokana je mogoče najti tudi v Shotokan stilu, vendar je fudokan, ki je preveč dolgoletne prakse v študij prof. dr. Ilije Jorge, tudi sition izkušeni iz drugih šol v stilov, še posebej izvorne Okinavske šole karateja.

Fudokan je nastal kot več desetletnih praktičnih izkušenj v delih s karatejem v karateistih iz evropskih, afriških, azijskih držav. Doseženi rezultati v svetovnem ugledu, pa je v zgodnjih osemdesetih pripeljal do nastanka fudokan stila. Danes je Fudokan prevladujoča šola tradicionalnega karateja v vzhodni Evropi v srednje Azije.

Karate stil Fudokan temelji na dejstvu, da je človek sestavljen iz telesa v duha, kot tak sam po sebi teži k popolnosti. To je izhodiščna točka najhitrejših opredelitev vadbe karateja v svoji metodi, ki za svoj najvišji cilj psihofizični, intelektualni razvoj, ter moralno oblikovano osebnost. To je idealno, da se že od nekdaj, ko je govora o karateju, pripelje na prvo opozorilo Gichin Funakoshi v svojih »Zlatih pravilih«.

V skladu z duhom veščine, ki je razvijal generacije, se tudi v Fudokan karateju šteje, da borenne veščine v tudi lastnega življenju nasploh, ne moremo do potankosti poznati v razumem brez predhodnega notranjega miru v harmonije. Samo v primeru harmoničnega razmerja z naravo se lahko v človeku razvije moč pozitivnega “energije v tem tempu”, ki je tudi borilna veščina zoperstavljanja vsakemu nasprotniku, v prvi vrsti pa samemu sebi.

Simboli Fudokana

Filozofija spopadov v fudokan karateju je navdihnil način barve med orlom v tigromu.

Orel predstavlja mehkobo, krožne bloke (orlova krila), hitrost in eleganco, udarce z vrhom prstov (orlov kljun) v odprtih dlanjo, udarci s komolcem, hitre, nenadne spremembe smeri, močne tehnike pritiska na vitalne točke telesa z uporabo orlovih krempljev, tehnike vzvoda, itd.
Tiger je na drugi strani simbolizira moč v udarno močnih členih (tigrovi zobje), udarci z zaprto pestjo, udarci s korenom dlani (tigrova šapa), trdne blokade, meti, tehnike davljenja, itd.

Ime FUDOKAN je sestavljeno iz treh pisem, prvi FU je temeljna, vzdržljiva, druga stabilnost v trdnosti.