FUDOKAN SLOVENIJA – Fudokan Zveza Karateja Slovenije

Fudokan Zveza Karateja Slovenije

http://fudokan.si/

Iz knjige prof.dr.Ilije Jorge – My Way ( Moj PUT )

Osnovni vidiki tehnik fudokan karateja izhajajo iz temeljitega proučevanja načela absorpcijske energije nasprotnika, ki je povezano s fizično močjo, pa tudi s tistimi, ki so neločljivo povezane z duševnim odnosom nasprotnika.

Zato je Fudokan značilna opustitev sile, kot sinteza mehkega in trdega odziva na silo nasprotnika.

V manjšem ali večjem obsegu je omenjene elemente mogoče najti v stilu JKA in Šotokan, fudokan pa je nastal kot rezultat dolgoletne športne in znanstveno-raziskovalne prakse dr. Ilije JORGE in s primerjavo izkušenj drugih šol in stilov – še posebej izvirnega (karate-do). prostoročna šola obrtništva.


Esprit de corps – Esprit de Fudokan


Fudokan je bil tudi rezultat več desetletij praktičnega dela s karatisti evropskih, afriških, azijskih in ameriških držav, medtem ko je pridobljeni svetovni ugled in doseženi rezultati v začetku osemdesetih let dvajsetega stoletja praktično spontani, slog karateja, nato pa popolnoma avtonomen, kot samostojno športno polje na področju borilnih veščin, imenovan fudokan.

Danes je Fudokan prevladujoča šola tradicionalnega karateja po vsem svetu, zlasti v vzhodnih in srednjeazijskih državah.


Modrost in duhovna harmonija


Fudokanova skrivnost je duhovna spretnost ali spretnost duha in ni le uporaba surove moči, ne glede na to, koliko to pomeni močno.

Zato je prva naloga vsakega fudokanovega mojstra opozoriti začetnike – kot sem rekel – in v procesu usposabljanja – da se veščina uporablja izključno v samoobrambi, pri polni zavesti, da je samokontrola in nadzor sile pogoj za izogibanje poškodbam ali celo smrti.

Z ohranitvijo duha spretnosti, ki so ga razvile generacije, v fudokanu menimo, da borilne veščine in osebno življenje ne morejo popolnoma obvladati brez predhodno doseženega notranjega miru in harmonije. Samo v tem primeru se lahko s harmoničnim in harmoničnim odnosom do narave razvijejo pozitivne moči človeške moči, kar pomeni borilno veščino nasprotovanja vsakemu nasprotniku, predvsem pa samemu sebi.