Funkcionalni trening

FUNKCIONALNI TRENING
Je uporaba različnih znanj in metodologije za izboljšanje pripravljenosti posameznika, in ima pozitiven vpliv na specifično uspešnost v športu ter na kakovost življenja in zdravja. Med vadbo so gibanja posebna, sestavljena. V izvedbo vključujejo več mišičnih skupin hkrati, predvsem pa sestavljajo odlične motorične programe, saj se mišice ne vključujejo kot izolacija, ampak v sinergij oz. povezavi s sosednjimi mišicami in ustvarja se kompleksno gibanje. Telo obremenimo po vsej kinetični verigi, zaprti ali odprti. Posledica je ustvarjanje boljše in fine koordinacije gibanja in višja poraba energije v varnejšem načinu.
INTERVALNA VADBA
Je način vadbe, pri kateri gre za izmenjavajo visoko intenzivni intervali vadbe z nizko intenzivnimi. Na prvi pogled zapletena vadba je v resnici čisto preprosta, saj je v praksi to videti tako, da desetim minutam teka sledi deset minut relaksacijske hoje. Pri intervalni vadbi izvajamo kombinacijo aerobnega in anaerobnega napora. Tudi na način, da en dan svoje telo gradimo v fitnesu, spet drug dan pa se razmigavamo na kolesu ali pa v hribih.
flashsgl_vivi
S tako vadbo krepimo celo telo. Omogoča hitro pot do popolne postave, izgube odvečne maščobe ter oblikovanja telesa zaradi vaja za moč in stabilizacijo. Intervalni trening je več kot dovolj za uspešno hujšanje, saj je veliko bolj učinkovit od vsakodnevnega teka ali kolesarjenja? Glavna prednost intervalnega treninga oz HIIT (high intensity interval training) je v kombinaciji aerobne in anaerobne vadbe.
Intervalna vadba visoke intenzitete je dvakrat bolj učinkovita kot tradicionalni trening. Če želite povečati rezultate in optimatizirati mišično reakcijo, pa morajo biti vaše vaje intenzivne.
Med dvajsetminutnim intervalnim treningom lahko telo porabi več “maščobnih” kalorij kot med 45-minutno klasično nizkointenzivno aerobno vadbo. Izguba maščobe je tako lahko zaradi intervalnega treninga tudi do 9-krat večja kot pri klasičnem treningu.

HIIT je lahko aerobna vadba ali kombinacija aerobne in anaerobne vadbe. Je dokazano bistveno bolj učinkovita od običajnega kardio treninga, saj hitreje dvigne srčni utrip, bolj pospeši metabolizem in močneje kuri maščobo. Gre za krajše vaje (intervale) z zelo visoko intenziteto, pri čemer izvajate klasično kadrio vadbo pri visoki intenziteti (npr. intervali šprinta), uporabljate lastno težo ali jo kombinirate z uporabo lažjih ročnih uteži ali medicinske žoge. HIIT vadba hkrati krepi vaše srce, okrepi mišice in poveča vašo vzdržljivost, zato je najboljša kombinacija za zdravo in fit telo!

Raziskave kažejo, da HIIT vadba od 50 % do 70 % bolj učinkovito kuri globoke maščobe od vadbe z nižjo intenzivnostjo (npr. 15 minut HIIT treninga v primerjavi z eno uro teka), hkrati pa močno pospeši metabolizem, zaradi česar kurite kalorije skozi cel dan, ne samo med samo vadbo. Če za kardio vadbo velja, da kuri mišično maso, HIIT pomaga vzdrževati mišično maso, saj kuri maščobo, ne mišic.

HIIT torej predvideva izvajanje vaj, kot so tek, žabji poskoki, skakanje s kolebnico, vojaške sklece in podobno pri najvišji možni intenziteti, toliko časa kolikor zmorete. To v praksi pomeni, da nekaj sekund ali minut izvajate vaje do svojih maksimalnih zmožnosti, potem pa nekaj sekund izvajate bolj umirjene vaje ali počivate. Takšen izmenjujoči napor omogoča maksimalno porabo kalorij in najboljše možne rezultate v najkrajšem možnem času.

Celotna vadba vam bo vzela le 15 – 30 minut dnevno (odvisno od vaše telesne pripravljenosti in zastavljenih ciljev), vendar pa boste morali v tem času dati resnično vse od sebe.